21 Ağustos 2014 Perşembe

Amber ağacı


 

 

Amber ağacının yapısal özellikleri ve faydaları ve amber yağının kullanımı üzerine hazırladığımız makalemiz siz değerlei okurlarımızın beğenisine sunulmuştur. umarız yazımızdan faydalanabilirsiniz. İyi okumalar.

 

 

Amber Ağacı

 

Amber ağacı (Liquidambar orien); Altingiaceae familyasından olup, Uzakdoğu, Güney Asya, Arabistan, Küba, Meksika ve Peru’da yetişir. Ortalama 8-10 m boyunda, çınara çok benzeyen bir ağaç.olan amber ağacı, ülkemizde ise Muğla (Marmaris, Köyceğiz, Fethiye) ve Antakya gibi Akdeniz bölgesi mevsimlerinde yetişir. .

Günlük veya sığala ağacı adı ile de tanınan Amber ağacı, nisan-mayıs ayları arasında çiçek açar. Çiçek olgunlaşınca dikenli kozalağa dönüşür ve grimsi-yeşil renk alır.

Sıcak iklimi, rutubetli ve bataklık yerleri seven, bir ağaçtır. Yaprakları saplı ve el şeklindedir Hicaz ve yemen’de tütsülere koku versin diye kullanılır. Bölge kadınları koku diye sürerler.

Amber ağacından , sığala yağı veya Mia denilen kıvamlı bir sıvı elde edilir. Sığala yağı akıcılığı az olan gri renkli bir sıvıdır. Mia denilen kıvamlı bir balsam elde edilir. Bu balsam bütün balsamlarda olduğu gibi, bir reçine bir uçucu yağ ve sinnamik asit ihtiva etmektedir. Reçine, balsamın % 30-40’ını teşkil eder.


Amber Ağacının Faydaları



İştah açmaya, hazmı kolaylaştırmaya, mide ve barsak gazlarına, sinir sistemine, ishali kesmeye, uykusuzluğa, adet zorluğuna, romatizmaya, mafsal ağrılarına ve kramplara kullanılır.

Yapraklarında şekerler, uçucu yağ, A ve B vitaminleri vardır. Vücuda kuvvet verir. Sinirleri uyarır. regil tutukluğunu giderir. İştah açar ve Safra ifrazatını artırır.
  • Sperm sayısını artırır.
  • Vücut sıcaklıklarını dengeler. Yumurta’yı büyütüp geliştirir sperm hızını artırır.
  • Afrodizyak etkisi vardır.

 

Amber Ağacı Nasıl Kullanılır

 

Gövdesinden çıkarılan balzam kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Gövdesinden çıkarılan bu balzam kapsül halinde bitkisel besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır.

 

Sığala Yağı – Amber Yağı



Sığala yağı Amber ağacının dallarının ve gövdesinin uzunlamasına çizilerek , ağaca zarar vermeden yarılması süretiyle elde edilir. Kabukları çıkarılır, güneşte kurutularak saklanır. Daha sonra bu yaprak ve dallar suda kaynatıldıktan sonra tedavi amaçlı içilebilir.

 

Amber Çayı

 

Kabukları, tohumları ve yemişi kaynatılıp suyu içilir. Dövülerek bala karıştırılmak suretiyle yenir. Kabukları ve çiçekleri , kokusu için tütsü yapılır.

Turmus ve sirke ile karıştırılıp siyatik için oyuklara sürülse faydası görülür. Kadınlarda, regil günlerini düzene sokar. Sinir bozukluğu için çok iyi gelir.

İçilme miktarı en fazla 6 gramdır. Fazla içilirse kara ciğeri zedeleyici etkileri olabilmektedir. Az miktarda şeker ile birlikte kullanılabilir.

Amber ağacının yapısal özellikleri ve faydaları ve amber yağının kullanımı üzerine derlediğimiz yazımız siz değerli okurlarımız için faydalı olduğunu kanaatiyle sıradaki yazımızında ilğinizi çekeceğini düşünüyoruz. değerli vaktinizi ayırıp yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder İyi okumalar dileriz.


Sıradaki makalemiz:  ANASON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder