28 Ekim 2014 Salı

Üzüm çekirdeği

Bu makalemizde üzüm çekidreğinin yapısal özellikleri  faydaları, kullanım alanları ve üzüm çekirdeği yağının faydaları, kullanım yöntemlerini incelemiş bulunmaktayız. Bitkilerimiz.org okurları için birçok bilimselkaynağın taranmasıyla hazırladığımız çalışmamızın sizlerin beğenisini kazanacağını umuyor, iyi okumalar diliyoruz.

 

Üzüm Çekirdeği

 

Üzüm çekirdeği; Şarap veya meyve suyu üretiminden sonra geriye kalan üzüm posa kurutulur ve çekirdekleri ayrıştırılır. Teknoloji gerektiren bir takım işlemlerden sonra yağ elde edilir.

Üzüm çekirdeği yağının elde edilmesi öbür yağlara nazaran daha güçtür. Üzüm çekirdeği yaklaşık %10-12 oranında sabit yağ içerir. Üzümün türüne ve yetiştiği bölgenin iklim koşullarına göre bu oran değişkenlik gösterebilir.

Üzmm çekirdeğinde 'vesibretrol' denilen çok güçlü bir antikanserojen bir madde bulunmaktadır. Taşığı antioksidan ve mineraller sayesinde , vücudu doğrudan doğruya kansere karşı korur. Ancak şunu belirtelim ki, üzüm çekirdekleri arasındsa tesir gücü en yüksek olan kara üzüm çekirdeğidir. Diğer üzüm çekirdekleri kara üzüm çekirdeği kadar etkili değildir.

Üzüm çekirdeği bilinen en güçlü antioksidan. Yapılan bazı testlerde, E vitamininden 50 kat daha güçlü olduğu ortaya konulmuştur. Bu yönüyle kanserin engellenmesine yardım eder. Aynı zamanda kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu da tespit edilmiştir.

 

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları

 

Anti-Aging etkisi Üzüm çekirdeği damarları yenilediği için hücre dokularının genç kalmasını sağlayan  etkisine sahiptir.

Anti-Aging etkisiyle yenilenen damarların yaşlanmasını geciktirmekte böylelikle cildinizdeki yaşlanma belirtileri azalmaktadır. Üzüm Çekirdeği içerdiğindeki Proantosiyanidin olarak adlandırılan enzimler bilinen en güçlü etkisi antioksidant yapıya sahiptir. Bu yapısıyla,  üzüm çekirdeğinin antioksidant etkisi vitamin E’den 50, vitamin C’den 20 kat daha fazladır

  • Zayıflamış kan damarlarını kuvvetlendirir. 
  • Yüksek tansiyon hastalarında kılcal damarları güçlendirdiği görülmüştür. 
  • Gözlerdeki kılcal damarlarda kan dolaşımını kuvvetlendirir. 
  • Gözün saydam tabakasını korur. 
  • Devamlı bilgisayar kullananların göz sağlığını korumaları için de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

 

Üzüm Çekirdeği Nasıl Kullanılır 

 

Üzüm çekirdeğinin bu tür kullanımı dışında kozmetik alanında kullanılan şekilleri de vardır. (üzüm çekirdeği kremi, şampuan, sabun gibi.) Kara üzümü ya da kurusunu yerken çekirdeklerini çiğneyiniz, böylece etkisi de artmış olacaktır. Üzüm çekirdeği gibi kabuğu da proanthosiyanidin içerir. Yaban mersini (çay üzümü, çoban üzümü) ve şarap da proantosiyanidin bakımından zengindir.

 

Üzüm Çekirdeği Yağı

 

Üzüm çekirdeklerinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasıyla elde edilen üzüm çekirdeği yağında , büyük oranda Linoleik asitler mevcuttur. Bundan başka Oleik asit, Palmitik asit, Heksadekanoik asit , Stearik asitve  az miktarda ise Alfa-linolenik asit ve Palmitoleik Asit gibi maddelerde bulunmaktadır. Üzüm çekirdegi yağı içeriğindeki E vitamini ve omega 6 kolesterol sağlığı açısından faydalıdır.

 

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır

 

Üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkilerde bulunur. Değerli bir cilt bakım üründür. Üzüm çekirdeği yağının faydaları cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır.

Üzüm çekirdegi yagı masaj yağı olarak, saç vücut el dudak kremlerinde ve güneş yanığı ürünlerinde kullanılır. Masaj olarak eklem ağrılarında kullanılması  üzüm çekirdeği yağının bir diğer faydasıdır. Saç dökülmesini önleyici etkisi vardır.

Makalemizn sonuna gelirken, üzüm çekidreğinin yapısal özellikleri ve üzüm çekirdeği yağının faydaları, kullanım yöntemlerini incelediğimiz makalemizn sizlerin faydalanabilği bir çalışma olduğunu umudediyor, sıradaki makalemiznde dikkate değer olduğunu vurgulamak istiyoruz. Yazımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder, iyi okumalar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder