6 Kasım 2014 Perşembe

sarı sabırotu

Bu yazımızda sarı sabır otunun faydaları , yapısal özellikleri ve kullanım yöntemlerini incelemiş bulunmaktayız. bir çok kaynağın araştırılması üzerine hazırlanan makalemizin siz değerli okurlarımızın yararlanabileceği bir çalışma olduğunu umuyor, iyi okumalar diliyoruz.

 

Sarı Sabır Otu 

 

Sarı sabırotu; zambakgiller familyasındandır. Anayurdu Afrika Kıtası olan sarı sabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır.

30 cmye kadar boylanabilen, duyarlı etli ve sulu bitkidir. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir.
Sarı sabırın yapraklarının içinde saydam, jöleye benzeyen bir özsu bulunur. Hafif kokulu olan bu özsu, havayla karşılaşınca katılaşır ancak alkolde hemen erir. Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

İçeriğinde; A, C, E vitaminlerini ve B12 vitamini içeren bitkilerden biridir. İlaveten magnezyum, manganez, çinko, bakır,  krom, kalsiyum, sodyum, potasyum ve demir bulunmaktadır.

 

Sarı Sabır Otunun Faydaları 

  • Müshildir. Ancak fazla kullanılırsa diyareye neden olabilir. 
  • Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır. 
  • Safra söktürücüdür. 
  • Kadınlarda regil kanamasını artırarak regil dönemini kolaylaştırır. 
Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar. Sarıs abır ayrıca yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir. Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır. Bu gibi durumlarda, sarıs sabırotunun yapraklarından çıkarılan özsu, şikayetli yerlere dıştan uygulanır. 

 

Sarı Sabır Otunun Zararları

Hamile kadınlarda rahim kasılmalarına ve emzikli annelerde bebekte ishale neden olacağı için, bu gibi kişiler sarı sabırı dahilen kullanmamalıdır. Ayrıca, mesane ve rahim hastalarının kullanmaması önerilir.

 

Sarı Sabır Otu Nasıl Kullanılır

Sarı sabır otu; yapraklarının kesilerek ya da çizilerek çıkarılan özsu kullanılabilmektedir. (1 – 2 damla kullanmak yeterlidir) Dıştan Kullanılması Yaraları, Ufak yanıkları, güneş yanıklarım ve haşarat sokmalarını tedavi eder. Cilt iltihapları ve mayasıl durumlarında rahatlama sağlar. Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.

Yazızımız sonuna gelirken  sarı sabır otunun faydaları , yapısal özellikleri ve kullanım yöntemlerini incelediğimiz makalemizn sizlerin yararlanabildiği bir çalışma olduğunu umuyor, bir sonraki yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulamak istiyoruz. Yazımıza ayırdığınız vakit için teşekkür eder iyi okumalar dileriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder